διαδηλωσεις σημερα στην αθηνα
Την εκδήλωση με τίτλο «Οικονομική κρίση και πολιτική υγείας στην Ελλάδα: προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις» διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικής Υγείας του LSE και συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του τμήματος, Ηλίας Μόσιαλος, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Kings College του Λονδίνου, Νίκανδρος Μπούρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας του LSE, Πάνος Καναβός.
https://dfvfaawk.blogspot.com/2019/03/blog-post_18.html
Ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την «αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα των επόμενων ετών», με «ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, λιγότερη λιτότητα και μικρότερες επιβαρύνσεις χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους πολίτες».
σουα σοβαζ φορεμα
«Είμαστε σε μια φάση που μπορούμε να αυξάνουμε σιγά-σιγά το δημοσιονομικό χώρο για να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος. Φέτος, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για πρώτη φορά μια οριακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών που υπήρχαν και για το φάρμακο και για άλλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
https://qfxmrmqa.blogspot.com/2019/03/blog-post_44.html
Ωστόσο, η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας ακόμα αργεί. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, είναι σε βάθος τετραετίας το όριο δαπανών για τη δημόσια υγεία να φτάσει το 6% του ΑΕΠ, από το 5,2% που βρίσκεται σήμερα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι γύρω στο 7%. «Οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπέστησαν δραματική περικοπή της τάξης του 40% από την έναρξη της κρίσης. Ήταν 6,8% του ΑΕΠ το 2009 και έπεσαν στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014. Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια με μια μικρή αλλά αύξουσα ενίσχυση κάθε χρόνο να τις φτάσουμε στο 5,2%. Αυτό είναι πολύ χαμηλό κατά την άποψη μας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι γύρω στο 7%. Πιστεύουμε ότι με αυτό το όριο δαπανών δεν μπορούμε να ενισχύσουμε όσο χρειάζεται και τη δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος. Θα πάμε σε μια σταδιακή ενίσχυση στην προοπτική της σύγκλισης με τους νέους ευρωπαϊκούς όρους και ο στόχος μας είναι σε βάθος 4ετιας να προσεγγίσουμε και να υπερβούμε το 6%. Αυτό μπορεί να είναι εφικτό με βάση την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια» δήλωσε.
Για το 2019, ανέφερε ότι προβλέπεται προσαύξηση 2,3%, δηλαδή 92,5 εκατομμύρια ευρώ που θα κατανεμηθούν στον προϋπολογισμό των νοσοκομειακών δαπανών (45 εκατ. ευρώ) στην οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών (40 εκατ. ευρώ) και στην ειδική αγωγή (7,5 εκατ. ευρώ). «Αυτό είναι ένα πρόωρο δείγμα γραφής για το ότι μετά το τέλος του μνημονίου αρχίζει μια σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας, που ακόμα είναι παρούσα» τόνισε και παραδέχτηκε ότι υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες και τους πόρους.
Σε ό, τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και συγκεκριμένα το μόνιμο προσωπικό, ο στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις, καθώς και αυτά που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, όχι όμως οι κενές θέσεις του συστήματος υγείας, που υπολογίζονται γύρω στις 30.000. Από το 2019, θα αρχίσει να ισχύει ο κανόνας για κάθε συνταξιοδότηση-αποχώρηση, μία πρόσληψη.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την αναδιοργάνωση του εθνικού συστήματος υγείας – όπως το δικαίωμα πρόσβασης των ανασφάλιστων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, παρεμβάσεις θεσμικής εξυγίανσης, η κάλυψη με το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά της οδοντιατρικής φροντίδας του παιδικού πληθυσμού, η μείωση των χρόνων αναμονής σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τμήματα επειγόντων περιστατικών, χειρουργεία.
μηδέν πράττειν
No comments:
Post a Comment